de schippers

Schipper/eigenaar Hans van Vliet

 

Hans startte met zeilen in de Sailhorse. Hij zeilde vijf jaar wedstrijd. In 1977 kocht hij met Lieke Adema en nog twee vrienden een Contessa 32ft.Na tien jaar toer- en wedstrijdzeilen verkocht hij zijn scheepsaandeel. In 1982 maakte Hans met deliveryschipper Dirk Nauta  met Koopmans 44 “Njord”de oversteek vanaf de Canarische eilanden naar St. Maarten.

In 1982 kocht Hans de Standfast 40 “p” Virgo Maris bij Frans Maas Breskens. Het schip maakte deel uit van de vloot Ocean Cruising. In 1985 onttrok Hans de Virgo Maris uit de vloot en stationeerde het schip op St. Maarten.

Hans zeilde diverse races door de archipel van de Caribbean Sea, waaronder de Antigua race en diverse regattas vanaf St. Maarten. In april 1986 stopte hij met charteren. Hij voer met vijfkoppige bemanning de Virgo Naris via de Azoren naar Nederland. In 1999 verkocht Hans zijn Virgo Maris om een nieuw schip te kopen.

In september 2000 werd de Veli Volantis als bouwnummer 1 gedoopt op de Hiswa te IJmuiden. De Victoire 42 werd gebouwd door Klaas Vader in Alkmaar. Vanaf 2000 tot heden zeilt Hans met zijn Victoire op de Nederlandse water, de Kanaaleilanden, de Franse kust, de Zuid Engelse kust, de Deense Wateren en in 2005 de Oostzee. Deze tochten zeilt hij vanaf 2012 met de vrienden van de Veli Volantis.

 

Schipper Rob Hoogenboom

Als twaalfjarige ondernam Rob zijn eerste zeilpogingen op het Braassemermeer. Stoer zei hij tegen de verhuurder van de BM op het Kaageiland dat hij een goede zeiler was. Dat viel echter goed tegen. De fok verkeerd om gehesen en aan lager wal geraakt. Maar… het is toch goed gekomen.

Als lid van de Sailhorseclub zeilde hij vele wedstrijden zowel in het binnen- als buitenland met Teun. De Arriba, zo heette de sailhorse van Teun en Rob, was niet het lichtste schip in die klasse. Met veel wind konden zij in de voorste regionen eindigen. Met weinig wind echter was dat wat moeilijker. Gemiddeld zo’n zesde plaats was het maximaal haalbare.

Nog weer later, begin tachtiger jaren, zeilde Rob op wat grotere schaal wedstrijd. De Arriba Grande, een Dufour 31, werd vaak in wedstrijdvelden gespot. Meerdere jaren waren Teun en Rob iedereen te snel af in de Grevelinenrace. De Arriba Grande was in deze periode ook vaak te vinden aan de Hollandse, Belgische en Franse kust.

Nadat Rob de Dufour verkocht, bleef hij zeilen. Hij zeilde meerdere malen als schipper de 24-uursrace op het IJsselmeer. Samen met Dirk Nauta zeilde hij de race Harlingen-Terschelling. Vanaf 1990 huurde hij regelmatig een groot zeiljacht op het IJsselmeer en gaf daarop teammanagementtrainingen. Ook in Denemarken, waar Rob tien jaar woonde, was hij vaak zeilend op de Deense wateren te vinden.

In de tachtiger jaren zette Rob met Teun jachtverhuurbedrijf “NOW-How Jachtcharter op. zij verhuurden een breed scale aan zeiljachten. Zij zeilden ook vaak als schipper op deze schepen.

Je kan begrijpen dat toen Hans vroeg om een van de schippers te zijn op de Veli Volantis hij niet lang hoefde na te denken.

 

Schipper Lieke Adema

Lieke zeilt sinds 1959. Eerst met plassenboten (sharpie en vervolgens twee houten kajuitzeiljachten) en vanaf 1977 een Contessa 32. Dit schip kocht hij met Hans van Vliet. Lieke kent bijna vrijwel heel Nederland vanaf het water. Met de Contessa maakte hij ook tochten naar Engeland, Belgie, Denemarken en Frankrijk. Daarnaast zeilde hij met huurschepen in Griekenland. 

Met de Contessa zeilde Lieke veel wedstrijden en wel met redelijk succes. Zijn specialisme is voordek, navigatie en veiligheid. Hij heeft geen enkele last van zeeziekte.

Schipper Teun Noordam

 

Opgegroeid aan de rand van de Braassemmermeer, naast de jachthaven van Van Wijk, kwam Teun al op zesjarige leeftijd in aanraking met het zeilen in kleine jolletjes. naarmate zijn leeftijd toenam, groeide ook de omvang van de zeilboten waarin hij heeft gevaren, te weten Vaurien, BM, Vrijheid, Pampus en Valk. Na lang sparen van zakgeld en bijbaantjes kocht hij zijn eerste boot, een heel oude Vrijheid. Na veel klussen was het weer een prima schip waar hij jaren plezier van had.

Samen met Rob had hij een Sailhorse een Dufour 31. Met beide schepen zeilde Teun intensief wedstrijden en met de Dufour ook toertochten. Rob en Teun verdienden veel prijzen, maar de primaire doelstelling van iedere wedstrijd was om op berekende tijd voor de Viergo van Hans en Lieke te eindigen. De uitslag is Teun helaas vergeten, maar misschien weet Hans het nog wel.

Na verkoop van de Dufour eind tachtiger jaren, werd het zeilen wat minder intensief, maar er bleef wel regelmaat in. Zo zeilde Teun tweemaal als bemanningslid de winterwedstijden op de Grevelingen en als co-schipper op een Dehler 36 de Cam-race naar Larvik. Daarnaast nam hij tweemaal als schipper deel op een Bavaria 50 aan de ECC-regatta. De eerste keer vanuit Bodrum in Turkije met Hans als co-schipper en een voslagen onervaren bemanning, bestaande uit Zweden, Engelsen en Nederlanders.De tweede keer met een Nederlandse bemanning rond Mallorca. Verder zeilde Teun als opstapschipper diverse schepen naar vakantiebestemmingen zoals Frankrijk en Lauwersoog.

Vanaf 2012 is Teun een van de vaste schippers op de Veli Volantis. in 2012 en 2013 voer hij diverse weken in Denemarken . In 2014 en 2015 was hij achtereenvolgens diverse keren te vinden als schipper op de Veli Volantis aan de Franse kust en de oostzee.

Teun vindt het leuk om met nieuwe mensen te varen. dus wil je een dagje kennismaken met het schip, zodat je daarna kan beslissen of een weekje zeilen met de Veli Volantis wat voor jou is, neem dan contact op.

 Schipper Job Pels